Klädvårdsguide

Sortera tvätt efter färg, material & temperatur

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer, och därmed vilka förutsättningar som krävs för att tvätten skall bli ren, värnar du om såväl dina plagg och textilier som om miljön.

Vädra kläderna

Generellt tvättar vi våra kläder för ofta. Det räcker ofta med att vädra ett plagg för att det ska bli fräscht igen. Kombinera vädring med vårt väldoftande Linnevatten för att ge plaggen en nytvättad känsla & doft.

Linnevatten

Läs tvättråden

Tvättråden på dina kläder och textilier ger dig mycket grundläggande information om hur de ska skötas. Kombinera tvättråden med WASHOLOGIs tvättmedel som kan tvätta rent i låga temperaturer. 

Dosera rätt

Tänk på att inte använda för mycket tvättmedel, det mår varken kläderna eller miljön bra av! För mycket tvättmedel kan också leda till att det blir kvar tvättmedelsrester i kläderna, vilket i sin tur kan leda till hudirritationer. 

WASHOLOGIs tvättprodukter har tydliga doseringsanvisningar och det medföljer alltid en doseringskopp till våra tvättmedel. Sätt gärna in den fyllda doseringskoppen direkt i tvättrumman, (ej om du tvättar med förtvätt), så utnyttjas allt tvättmedel. Du undviker också rester i tvättmedelsfacket, något att tänka på om du använder olika tvättmedel för olika textilier.

Hantera fläckar

Kaffe

Sug först upp fläcken med potatismjöl. Ta sedan lika delar alkohol och ättiksprit och låt fläcken ligga i blandningen i 15-20 minuter.

ALTERNATIVT:

 • Om fläcken är färsk kan du prova att gnida en isbit mot den.
 • Om fläcken är på en vit textil kan du prova att doppa textilien i kokande vatten.

Te

Slå på lite glycerol och behandla sedan fläcken med en blandning av vinäger, salt och citronsaft. Lägg därefter ut plagget för att soltorka.

ALTERNATIVT:

 • om fläcken är färsk kan den försvinna av att ligga i kokande vatten.

Rödvin

Koka upp "röd" mjölk (3%) och låt fläcken ligga i mjölken i 15-20 minuter tills fläcken försvunnit.

Ketchup

Blanda vatten och diskmedel och gnugga blandningen på fläcken. Försvinner inte fläcken så kan du även gnugga in lite rödsprit.

Choklad

Slå på kallt vatten och skrapa bort så mycket choklad som möjligt. Lös sedan upp resten med kallt vatten och diskmedel. Räcker inte det så kan du hälla lite glycerol på fläcken.

Blod

Låt fläcken ligga i kallt vatten tills den försvinner. Du kan även tillsätta salt för att förbättra processens verkan.

Matolja

Blanda diskmedel med varmvatten och gnugga bort fläcken. Se till att gnugga utifrån och in, annars kan fläcken bli större istället för mindre.

Blåbär

Doppa ner eller skölj fläcken i hett vatten och låt ligga en stund. Slå på glycerol på fläcken innan den kommer i kontakt med varmvattnet för bättre effekt.

Blekta & missfärgade plagg

Ta hand om miljön och färgen i dina kläder genom att använda tvättmedel utan blekmedel. Genom att undvika blekmedel slipper du att dina vita plagg blir grådassiga.

Vill du ha en blekande effekt på din tvätt? Använd dig av det gamla husmorstipset av att tillsätta lite natriumkarbonat när du tvättar.

WASHOLOGIs White & Colour Wash innehåller inte blekmedel och är därmed färgbevarande.

White & Colour Wash

Svettiga & illaluktande plagg

Plagg såsom träningskläder, funktionsplagg eller andra textilier där tvättråden rekommenderar 30-40 grader kan vara svåra att få rena. De luktar ofta svett trots nytvättade och över tid börjar de lukta surt. 

WASHOLOGIs Sport Wash är speciellt framtaget för att tvätta rent, även från lukt redan vid 30 grader.

Sport Wash

Siden, kashmir, ull & andra ömtåliga material

Dessa känsliga material är uppbyggda av proteiner vilket innebär att materialens fibrer bryts ner av enzymer. Använd ett enzymfritt tvättmedel för att förlänga materialens livslängd.

WASHOLOGIs Delicate Wash är ett enzymfritt tvättmedel, speciellt utvecklat för ömtåliga material.

Delicate Wash

Mjukmedel

Klassiska mjukmedel mjukgör, dämpar statisk elektricitet och doftsätter plagg samtidigt som det riskerar att förstöra dess egenskaper och funktion. För att undvika riskerna gäller det att använda ett mjukmedel som är anpassat för det plagg du tvättar. WASHOLOGIs sortiment innehåller flera mjukmedel som är speciellt framtagna för olika textilier som exempelvis funktions- och träningsplagg samt finare material som kashmir och silke.

Var sparsam med att torktumla

Torktumlaren må vara smidig men den är tyvärr inte så skonsam mot dina kläder. Dessutom finns det vissa material såsom elastan som inte tål den varma temperaturen som uppnås i en torktumlare. Lufttorka därmed din tvätt så mycket som möjligt. 

Torktumlar du dina kläder så bör du se till att göra det på rätt sätt. Använd våra Tumble Dryer Balls som både vårdar och mjukgör dina kläder samtidigt som de kortar ner tiden för torktumlingen.

Tumble Dryer Balls

Viktigt att tänka på!

 • Använd tvättpåse

  Ömtåliga plagg kan må bra av att skyddas lite extra i en tvättpåse. Även tvättmaskinen mår bättre när den skyddas från exempelvis BH-byglar och liknande.

 • Plagg med knappar & dragkedjor

  Öppna knappar och dragkedjor har en tendens att fastna i andra plagg och därmed slita på dem. Se därför till att knäppa knappar och stänga dragkedjor innan du tvättar.

 • Sänk temperaturen

  Lägre temperaturer i tvättmaskinen är skonsamt för både miljön och plaggen. Läs tvättråden för att veta vilka temperaturer dina kläder bör tvättas i.

 • Jackor, täcken & kuddar

  Halvera dosen tvättmedel när du tvättar dessa textilier. Tvättmaskinen kan ha svårt att tvätta ur allt tvättmedel. Kvarstående tvättmedel kan leda till allergiska reaktioner och hudirritationer.