Sköljmedel/mjukmedel är dåligt - en myt?

Sköljmedel/mjukmedel är dåligt - en myt?

Många har idag bilden av sköljmedel/mjukmedel som något dåligt, stämmer det verkligen eller är det en myt? Här är några utav de vanligaste anledningarna till att många undviker sköljmedel/mjukmedel:

1. Skadliga ämnen

Förr innehöll många sköljmedel/mjukmedel ftalater. Ftalater är en hormonstörande mjukgörare, för att sätta betydelse i orden hittar du annars ftalater i mjuka plastleksaker. 

2. Allergiska reaktioner

Många sköljmedel/mjukmedel innehåller kraftiga syntetiska dofter för att ge tvätten en god doft. Tyvärr är dessa syntetiska dofter inte skonsamma för huden och kan resultera i allergiska reaktion, särskilt hos barn. 

3. Inte hållbart för miljön

Många sköljmedel/mjukmedel innehåller petroleumbaserade kemikalier, de är varken skonsamma för miljön eller biologiskt nedbrytbara. 

4. Många material tål inte sköljmedel

Textilier som kashmir, ull, funktionskläder och mycket mer tål inte traditionella sköljmedel/mjukmedel. Sköljmedlet gör alltså mer skada än nytta för dessa plagg.

5. Försämrar kvaliteten

Trots att sköljmedel/mjukmedel kan mjukgöra och ge dina gamla kläder ett nytt liv så har traditionella sköljmedel en stor nackdel, de täpper till materialens "andas funktion".

 

Nu sitter du säkert här och tänker att du aldrig ska använda sköljmedel/mjukmedel igen, jag tror dock att jag kan ändra din åsikt. 

 

1. Ftalater är förbjudna

Ftalater är idag förbjudna i stora delar av EU. Våra sköljmedel/mjukmedel innehåller självklart inga ftalater.

2. Skonsamma parfymer

Vi har jobbat länge på att få fram en formula som ger en god doft ur en låg dos. Resultatet? Våra sköljmedel/mjukmedel med otroligt skonsamma parfymer. Vi rekommenderar däremot alltid att använda ett parfymfritt sköljmedel för barnens kläder.

3. Hållbart för miljön

Våra sköljmedel/mjukmedel är närproducerade i Sverige och helt vegetabiliska, självklart är de även biologiskt nedbrytbara.

4. Anpassade sköljmedel

Det stämmer mycket bra att material som ull, kashmir och funktionsplagg inte tål traditionella sköljmedel. På WASHOLOGI har vi däremot arbetat länge på att lösa detta problemet. Vi har idag sköljmedel/mjukmedel som är anpassade efter olika material. Fabric Softener Delicate för ull, kashmir m.m. samt Fabric Softener Sport för funktions- och träningskläder. 

5. Våra sköljmedel täpper inte igen

Vi har sköljmedel/mjukmedel som är speciellt producerade för att inte täppa igen "andas funktionen" i materialen. Våra Fabric Softener Delicate och Fabric Softener Sport täpper inte till materialens porer så att du slipper oroa dig!

 

Så, skulle du nu säga att sköljmedel är dåligt? Personligen anser jag att det helt och hållet beror på vilket sköljmedel du använder.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar